Freja 8 månader

När jag skulle skriva rubriken till det här inlägget skrev jag först "Freja 7 Månader" hänger inte med här tydligen. Att tiden går snabbt har jag redan konstanterat ett antal gånger.
Så vår älskade lilla tjej är hela åtta månader gammal idag ♥ att få följa hennes utveckling är helt fantastiskt. Den senaste månaden tycker jag att Freja ser så stor ut. Hon har liksom inte det där hjälplösa bebisutseendet längre. Sist jag skrev om frejas utveckling var när hon fyllde sex månader och det har hänt en hel del sen dess kan jag säga.
Strax efter att Freja fyllde sex månader började hon med att uttveckla sitt tal, det började med "dadadad" och idag har hon avancerat och säger "dada", "baba", "mama", "papa" och kombinerar ihop dessa. Hon pratar mest när hon är riktigt trött, antar att det är för att hålla sig själv vaken. Farligt att sova vet ni! 
När det gäller sömnen sover Freja ungefär en timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen. Nätterna strular något så hemskt och hon är svår att söva på kvällarna. Antar att det är den kända 8 månaders fasen och separationsfasen som är igång. Pratade med bvc om detta när jag var där tidigare i veckan och hon nämnde att just vid åtta månader är det många barn som strular på nätterna. Jag vaknar säkert 10 gånger varje natt, ibland räcker det med att stoppa in nappen, ibland hålla henne i handen och ibland måste jag upp och amma eller vagga henne till sömns. Påfrestande är det absolut, men nu har man accepterat och kan hantera sömnlösa nätter bättre än vad man gjorde i början.
 
Freja är en glad och nöjd tjej större delen av tiden. Hon skrattar högt av förtjusning när man kittlar henne. Hon ler så ögonen glittrar när vi busar och hon kan ligga nöjd på golvet och leka. Att höra henne skratta gör mig lycklig ända in i själen ♥ helt klart det gulligaste skrattet i världen. Tur att hon har lätt till skratt! 
Men ja hon blir missnöjd när vi klär på henne tröjor, hon somnar inte nöjd i vagnen utan vill upp, hon blir lätt övertrött och ledsen, vi måste vagga henne till sömns och hon är reserverad mot andra och blir ledsen när folk kommer för nära inpå. Men det där med blygheten har blivit så himla mycket bättre den senaste månaden. Tidigare har nästan ingen annan kunnat hålla henne förutom jag och Daniel, nu går det bra de flesta gånger. Beror nog lite på dagsformen på Freja.
Förutom att hon har börjat jollrat en massa har hon dessutom blivit super duktig på att sitta, hon kan sitta helt utan stöd en liten stund om hon är koncentrerad. Men tappar lätt balansen. Så duktig så!
Man ser att hon försöker dra upp benen under sig, så snart tror jag att hon både kan sitta och krypa. Än så länge så fungerar det utmärkt att rulla sig fram, förut kunde hon inte styra vart hon skulle rulla, nu ser man hur hon snurrar runt, ändrar riktning och rullar iväg.
När det gäller maten försöker vi introducera att hon ska äta frukost, lunch, middag och ett kvällsmål. Sen gärna mellanmål där emellan. Freja går inte upp i vikt alls som hon ska och följer inte viktkurvan utan dalar neråt. Det gör oss såklart oroliga. Tänkte skriva mer om det i ett annat inlägg.
 
Dessa månader med Freja har varit en riktig känslomässig berg- och dalbana. Jag älskar henne så jag tror jag ska spricka av kärlek. Det går verkligen inte att beskriva. Hon kan göra mig så frustrerad att jag vill slita mitt hår, hon kan göra mig så orolig att jag sitter och gråter och hon sätter verkligen mitt tålamod på prov. 
Men det där gulliga leendet med dom små tänderna, hennes små händer och att andas in hennes doft gör att dom jobbiga stunderna glöms bort lika snabbt ♥
 
 
 
 
 
Freja 6-9 månader | |
Upp